Державний борг з компенсації різниці в тарифах та впроваджена методика розрахунків за газ створила нові ризики для підприємств комунальної енергетики під час проходження опалювального сезону 2023/2024 р.р.

Міжгалузева асоціація з розвитку систем теплопостачання «Укртеплокомуненерго», до складу якої входять найбільші підприємства комунальної теплоенергетики усіх регіонів України, звернулась до Уряду з пропозиціями щодо врегулювання невідкладних проблемних питань підприємств теплопостачання та галузі в цілому.
В серпні поточного року КМУ було ухвалене рішення щодо продовження до 15 квітня 2024 року постачання природного газу підприємствам теплокомуненерго у режимі ПСО, а також впровадження механізму розподілу коштів за формулою 65/35 замість повного безакцептного їх списання з рахунків ТКЕ. Але в площині практичної реалізації розрахунків за спожитий природний газ через Державну казначейську службу України Уряд створив критичні загрози стабільній роботі галузі під час опалювального сезону.

Підприємства ТКЕ скаржаться, зокрема, на відсутність інформації про обороти та залишки на небюджетних казначейських рахунках, відсутності можливості здійснення термінових платежів (наприклад, для оперативної ліквідації наслідків негоди тощо) та перебої в роботі управлінь ДКС через технічні проблеми.

Крім того, стрімко погіршується економічна складова роботи теплопостачальних підприємств через невиконання державою зобов’язань щодо компенсації з різниці в тарифах на теплову енергію та через постійні неправомірні, в порушення прийнятих Законів України і постанов Уряду дії з боку ГК «Нафтогаз Трейдинг» щодо стягнення з підприємств ТКЕ, через судові позови, заборгованості за спожитий природний газ, яка підлягає врегулюванню через відшкодування різниці в тарифах. На початок опалювального сезону 2023 року заборгованість держави з різниці в тарифах складала близько 36 млрд грн. За попередніми розрахунками у наступному році різниця в тарифах перевищить 54 млрд грн. При цьому підприємства ТКЕ продовжують оплачувати борги за природний газ, сформовані через невиконання державою своїх зобов’язань з компенсації різниці в тарифах, коли практично у всіх підприємств різниця в тарифах вже повністю перекриває борги за спожитий природний газ, і фактична переплата продовжує зростати. Це спричиняє утворення боргів перед постачальниками інших послуг — розподілу природного газу, електричної енергії, водопостачання та водовідведення.

«Зважаючи на дію воєнного стану, розуміючи пріоритети фінансування та причини відсутності компенсації різниці в тарифах на теплову енергію до кінця 2023 р., пропонуємо при визначенні простроченого боргу за природний газ, враховувати не профінансовану, але узгоджену згідно діючого законодавства різницю в тарифах як таку, що зменшує суму простроченої заборгованості. Якщо ж прострочена заборгованість за спожитий природний газ більша, то застосовувати механізм розподілу коштів 65/35 до кінця поточного та в наступному роках. Це єдине економічно виважене рішення, яке дозволить ТКЕ стабілізувати роботу під час проходження опалювального сезону в умовах воєнного стану», — зазначив Арсентій Блащук, Президент Міжгалузевої асоціації «Укртеплокомуненерго».

Адреса:

03035, місто Київ, Солом’янська площа, 2, оф. 803
+38 (044) 248-80-05

+ 38 (044) 248-80-29

http://mautke.com.ua

utke@i.ua

Розташування





Слідкуйте за нашою діяльністю



All Rights Reserved. Powered by IT.WebKey.One and Make2Web