Нарада «Початок та проходження опалювального сезону 2012-2013рр.»

13 вересня 2012 р. МА «Укртеплокомуненерго» провела нараду по підготовці до опалювального сезону 2012/2013 років.

На нараді були присутні:

КЕРІВНИКИ ТЕПЛОПОСТАЧАЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ, Представники ПІДПРИЄМСТВ-ВИРОБНИКІВ, АЛІПОВ Олександр Миколайович — ПЕРШИЙ ЗАСТУПНИК МІНІСТРА з питань регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, КАЛЬЧЕНКО Валерій Миколайович —  ЧЛЕН Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг,  ДОВГА Ольга Олександрівна —  ЗАСТУПНИК ГОЛОВИ ЦК профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України, АНТОНЕНКО Віктор Олександрович – ЗАСТУПНИК ДИРЕКТОРА Центру правової допомоги Асоціації міст України, ПРИЛИПКО Олександр Іванович – ЗАСТУПНИК НАЧАЛЬНИКА Управління політики у сфері будівництва та житлово-комунального господарства Секретаріату Кабінету Міністрів України,  БЄЛЬДЄЙ Марина Віталіївна — ГОЛОВНИЙ КОНСУЛЬТАНТ Комітету Верховної Ради з питань будів­ництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики.

Відкрив нараду — ПРЕЗИДЕНТ Міжгалузевої асоціації „Укртеплокомуненерго” БЛАЩУК Арсентій Андрійович, у його доповіді було піднято актуальні проблемні питання життєдіяльності теплопостачальних підприємств та запропоновано  шляхи їх вирішення.

На нараді обговорювалась складна ситуація, яка склалась у галузі комунальної теплоенергетики.

А саме:

Протягом усіх років незалежності України комунальна теплоенергетика була заручником політичної ситуації, майданчиком для популізму та завойовування симпатій електорату у виборчий період. Як наслідок, маємо недосконалу тарифну політику, морально та фізично зношене основне обладнання, постійне недофінансування підприємств по різниці в тарифах, відсутність інвестиційної складової при значній енергоємності галузі, низьку заробітну плату працівників, зниження престижності важливих для життєзабезпечення суспільства професій.

При діючих тарифах, які відшкодовує витрати на 60% Держава зобов’язує теплопостачальні підприємства сплачувати 100% за природний газ та електроенергію. В результаті чого у підприємств не лишається коштів на виплату заробітної плати та  сплачувати податки. Хронічна нестача обігових коштів не дозволяє теплопостачальним підприємствам проводити  ремонти та якісно підготуватися  до опалювального сезону. Ця робота проводилася за рахунок залишків матеріально-технічних ресурсів на складах, але цей ресурс уже вичерпано і готувати системи теплопостачання до нового опалювального сезону нічим.

Суттєвої шкоди централізованим системам теплопостачання завдає недосконала цінова політика на паливо-енергетичні ресурси.  Показово, що майже в усіх країнах світу (крім України) гуртова ціна газу менша, ніж для роздрібних покупців, що робить природні монополії конкурентно-здатними. А в Україні цінова політика є чинників хаотичних процесів децентралізації, які нищать централізоване теплопостачання. І всіх розвинутих країнах інтенсивно розвивається централізоване теплопостачання. Населення цих країн зрозуміло, що централізоване теплопостачання це одна із складових безпеки їх держав. Централізоване теплопостачання це єдина можливість для України не «сісти на газову голку» назавжди.

Суттєвої шкоди теплопостачальним підприємствам завдає Наказ Міністерства палива та енергетики України від 15.07.2010р. №288, згідно якого  затверджена “Методика визначення обсягів природного газу, які використовуються для виробництва теплової енергії для населення в разі, якщо суб’єкти господарювання здійснюють постачання теплової енергії різним категоріям споживачів”. Згідно цієї методики підприємства зобов’язані сплачувати за газ в обсягах нормативних втрат теплоенергії — 4661,74 грн. за 1 тис. м3 газу при ціні затвердженій НКРЕ для підприємств теплокомуненерго в частині населення — 1309,20 грн. за 1 тис. м3 газу, що призводить до збитків в розмірі 2,5-3 млрд. грн., а для НАК «Нафтогазу» це додаткові надходження.

Цікавою була доповідь та дискусія з керівниками теплопостачальних підприємств  ПЕРШОГО ЗАСТУПНИКА МІНІСТРА з питань регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України — АЛІПОВА Олександра Миколайовича, яку він провів з директорами теплопостачальних підприємств. Олександр Миколайович підкреслив, що основне завдання керівників теплопостачальних підприємств це вчасно підготуватися до опалювального сезону, а виділення лімітів на постачання природного газу буде вирішено на рівні Кабінету Міністрів.

 

 

 

 

 

 

На нараді були підведені підсумки конкурсу конкурсу на звання “Краще підприємство комунальної теплоенергетики України” за І півріччя 2012 року. Аліпов О.М. та Блащук А.А. вручили грамоти переможцям.

Ними стали:

Обласне комунальне підприємство  „Миколаївоблтеплоенерго”, Комунальне підприємство „Вінницяоблтеплоенерго”,  Полтавське обласне комунальне виробниче підприємство теплового господарства „Полтаватеплоенерго”, Міське комунальне підприємство „Хмельницьктеплокомуненерго”, Концерн „Міські теплові мережі” м. Запоріжжя, Комунальне підприємство „Харківські теплові мережі”, Комунальне підприємство „Обухіврайтепломережа”,   Львівське комунальне підприємство „Залізничнетеплоенерго”, Комунальне підприємство „Південно-Західні тепломережі” м.Хмельницький,  Обласне виробниче комунальне підприємство теплового          господарства „Миргородтеплоенерго», Комунальне підприємство теплових мереж «Черкаситеплокомуненерго»,  Публічне акціонерне товариство «Київенерго».

Адреса:

03035, місто Київ, Солом’янська площа, 2, оф. 803
+38 (044) 248-80-05

+ 38 (044) 248-80-29

http://mautke.com.ua

utke@i.ua

Розташування





Слідкуйте за нашою діяльністю



All Rights Reserved. Powered by IT.WebKey.One and Make2Web