Скасована Постанова КМУ від 26.06.2019 року №560

15 листопада Кабмін прийняв рішення «Про визнання такою, що втратила чинність, постанови Кабінету Міністрів України від 26 червня 2019 р. № 560», так як для більшості підприємств теплопостачання граничний тариф на послуги з теплопостачання (до речі, права встановлювати розмір тарифу на цю послугу на сьогодні не мають а ні місцеві органи влади, а ні НКРЕКП, а ні КМУ) встановлений на рівні 1400 грн є економічно необґрунтованим, збитковим, та був встановлений попереднім Урядом як елемент загравання з населенням в період проведення передвиборчої компанії до Верховної Ради України.
Вказана Постанова порушувала ст. 142 Конституції України, яка передбачає обов’язок держави забезпечити компенсацію витрат органів місцевого самоврядування, що виникли внаслідок рішень органів державної влади, а також суперечила частинам 1, 13, 15 ст. 20 Закону України «Про теплопостачання», які закріплюють норму про те, що «тарифи на теплову енергію повинні забезпечувати відшкодування всіх економічно обґрунтованих витрат на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії» та статті 15 Закону України «Про ціни і ціноутворення», яка передбачає обов’язок органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування провести відшкодування суб’єктам господарювання різниці між розміром тарифу, що встановлений в розмірі, нижчому від економічно обґрунтованого розміру за рахунок коштів відповідних бюджетів.
Асоціація Укртеплокомуненерго не стояла осторонь вирішення проблеми відміни Постанови №560 і починаючи з моменту її офіційного опублікування на сайті Кабінету Міністрів України підготувала звернення № 79 від 11 вересня 2019 року до Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг та № 94 від 30 вересня 2019 року до Прем’єр-міністра України з вимогою її відміни як такої що суперечить чинному законодавству.
Окрім цього підприємствами ‒ членами Асоціації КПТМ Уманьтеплокомуненерго, КПТМ ТМР Тернопільміськтеплокомуненерго, ДКП Луцьктепло спільно з Асоціацією Укртеплокомуненерго подано позови в Окружний адміністративний суд міста Києва до Кабінету Міністрів України про визнання нечинними та скасування пунктів 1 та 2 постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання захисту прав споживачів житлово-комунальних послуг» від 26 червня 2019 року №560. Справи були взяті судом до розгляду та відбулися перші слухання. Однак, як зазначалось вище, 15 листопада 2019 року Кабінет Міністрів України прийняв рішення про її відміну.
Враховуючи викладене, Асоціація висловлює щиру подяку Мінрегіону та Асоціації міст України, а також всім теплопостачальним організаціям за підтримку докладених Асоціацією Укртеплокомуненерго зусиль щодо відміни зазначеної Постанови.

Адреса:

03035, місто Київ, Солом’янська площа, 2, оф. 803
+38 (044) 248-80-05

+ 38 (044) 248-80-29

http://mautke.com.ua

utke@i.ua

Розташування





Слідкуйте за нашою діяльністю



All Rights Reserved. Powered by IT.WebKey.One and Make2Web