ВРУ в першому читанні прийняла законопроєкт № 3508-д

ВРУ в першому читанні прийняла законопроєкт, який дозволить врегулювати кризу в теплоенергетиці

 

Асоціація «Укртеплокомуненерго» неодноразово зверталася до Президента України, Уряду та профільних міністерств за сприянням у вирішенні нагальних питань теплоенергетики, у тому числі щодо необхідності прийняття Верховною Радою законопроєкту № 3508-д.

Сьогодні, 15 червня, на пленарному засіданні ВРУ в першому читанні прийнято законопроєкт № 3508-д. Він передбачає врегулювання газових боргів підприємств теплокомуненерго (ТКЕ), накопичених здебільшого внаслідок встановлення Національним регулятором (НКРЕКП) економічно необґрунтованих тарифів на теплову енергію, та різниці в тарифах, що виникла внаслідок цього, а також сприятиме списанню штрафних санкцій, нарахованих збоку НАК «Нафтогаз України» за несвоєчасну сплату за спожитий природний газ.

Станом на сьогодні загальний борг теплопостачальних і теплогенеруючих компаній за природний газ перевищує 50 млрд грн, а сума штрафних санкцій з боку НАК «Нафтогаз України» — 10 млрд грн.

«Цей законопроєкт, у разі прийняття, вирішить низку життєво важливих проблем ТКЕ. Зокрема, дозволить реструктуризувати борги за спожитий газ на 5-7 років, розблокує арештовані банківські рахунки ТКЕ, скасує штрафні санкції Нафтогазу. Це дасть можливість спрямувати обігові кошти ТКЕ на погашення заборгованості за спожитий природний газ, якісно підготуватись до опалювального сезону, а також частково накопичити кошти на закупівлю газу восени», — зазначив віце-президент Міжгалузевої асоціації з розвитку систем теплопостачання «Укртеплокомуненерго» Сергій Дунайло.

Водночас, асоціація «Укртеплокомуненерго» наголошує на тому, що ефективна робота галузі можлива за умови впровадження комплексної реформи у сфері теплопостачання. В умовах впровадженого в Україні ринку газу важливо забезпечити підприємствам ТКЕ ринкові та недискримінаційні умови закупівлі блакитного палива.

Нагадаємо, ГК «Нафтогаз Трейдинг» надала підприємствам ТКЕ нові угоди на закупівлю газу, які містять ознаки зловживання монопольним становищем газопостачальної компанії. Зокрема, авансування закупівлі газу, квотування його обсягів, необґрунтовані штрафні санкції, безакцептне списання коштів з банківських рахунків підприємств ТКЕ у разі виникнення заборгованості за газ тощо. Впровадження реформ має бути спрямоване на вирішення нагальних галузевих проблем та нівелювання можливості накопичення боргів у подальшому, зокрема:

— встановлення незмінної ціни на газ, електроенергію та їх розподіл, врахованих в тарифах на теплову енергію протягом їх дії, або впровадження автоматичного коригування розміру тарифу на теплову енергію при зміні цін на енергоносії та їх розподіл;

— зміни до Кодексу ГРС та Правил постачання природного газу;

— прийняття законопроєкту №3613 від 09.06.2020 року «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку погашення заборгованості споживачів з оплати житлово-комунальних послуг»;

— зміни у Закон України «Про теплопостачання» в частині заборони відключення об’єктів ТКЕ від енергопостачання в опалювальному періоді;

— забезпечення виконання усіма сторонами-підписантами усіх пунктів підписаного 9 лютого 2021 року Меморандуму про взаєморозуміння між Асоціацією міст України та урядом щодо врегулювання проблемних питань у сфері централізованого постачання теплової енергії та постачання гарячої води;

— встановлення розміру відсоткових ставок штрафних та інших фінансових санкцій, які можуть застосовуватись до підприємств теплопостачання, з приведенням їх до співрозмірних з тими, які підприємства ТКЕ можуть застосовувати до своїх боржників, тощо.

Адреса:

03035, місто Київ, Солом’янська площа, 2, оф. 803
+38 (044) 248-80-05

+ 38 (044) 248-80-29

http://mautke.com.ua

utke@i.ua

Розташування





Слідкуйте за нашою діяльністю



All Rights Reserved. Powered by IT.WebKey.One and Make2Web