Прорахунки ГК «Нафтогаз Трейдинг» у визначенні лімітів газу для населення та бюджетних установ призведуть до перебоїв у теплопостачанні в розпал опалювального сезону

sds.jpg

За результатами грудня 2021 року більше 10 підприємств теплопостачання, членів Міжгалузевої асоціації «Укртеплокомуненерго», повідомили про нестачу газу за фіксованими цінами для побутових споживачів та бюджетних установ у своїх містах (ОКП «Донецьктеплокомуненерго», Новоград-Волинський, Рівне, Чернівці, Полтава, Чорноморськ, Старокостянтинів, Коростень, Нововолинськ, Стрий).

Згідно з консолідованими даними МА «Укртеплокомуненерго», українським містам в жовтні та грудні не вистачило для потреб теплопостачання населення та бюджетних установ майже 40 млн м³ газу за фіксованими цінами, гарантованими державою.
Нагадаємо, з початку опалювального сезону підприємства ТКЕ зіштовхнулися з проблемою дефіциту обсягів газу за фіксованими цінами, визначеними в договорі ГК «Нафтогаз Трейдинг» — 7 420 грн. («Обсяг 1») і 16 390 грн. («Обсяг 3») за 1 тис. м³.

Через прорахунки ГК «Нафтогаз Трейдинг» в прогнозуванні лімітів газу на потреби населення та бюджетних установ підприємства ТКЕ будуть змушені сплачувати нестачу газу за ринковими цінами. За результатами жовтня й грудня збитки галузі вже перевищили 1,1 млрд грн, оскільки ринкова вартість у жовтні становила — 24 933 грн за 1 тис. м³, а в грудні — 29 106 грн за 1 тис. м³.
Критичні похибки в прогнозуванні необхідних для ТКЕ обсягів газу за фіксованими цінами виникли через те, що ГК «Нафтогаз Трейдинг» визначив їх самостійно як середнє арифметичне значення споживання газу підприємствами ТКЕ за останні 3 роки без врахування особливостей проходження попередніх ОЗП — кількість днів, температуру, метеорологічний прогноз на поточний опалювальний сезон. Якщо теплопостачальник газу перевищує визначені ліміти газу, він оплачує їх за ринковою ціною. У січні ця ціна складе 38 198 грн за 1 тис. м³.
«Це глибока криза теплопостачання, яка виникла внаслідок соціальної безвідповідальності газопостачальника. Його свідома, як ми вважаємо, легковажність призводить посеред опалювального сезону до критичних наслідків не лише для галузі теплопостачання, але й кінцевого споживача. За таких маніпуляцій з обсягами і цінами від газопостачальника економіка ТКЕ стає непередбачуваною, власне, як і соціально-економічна політика регіонального розвитку, — зазначив Сергій ДУНАЙЛО, Віце-президент МА «Укртеплокомуненерго». — Щоб не перевищувати визначені угодами з ГК «Нафтогаз Трейдинг» умовні обсяги газу, підприємства ТКЕ вимушені переводити роботу обладнання на знижені температурні графіки. Наступний крок — робота у т.з. режимі технологічної броні, щоб зберегти внутрішньобудинкові мережі. Це призведе до зростання соціальної напруги через неякісне теплопостачання. Якщо називати речі своїми іменами, йдеться про недбальство газопостачальника, за яке кінцевий споживач заплатить комфортом, а держава — зруйнованою системою теплопостачання».

МА «Укртеплокомуненерго» двічі офіційно зверталась до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням надати доручення ГК «Нафтогаз Трейдинг» щодо своєчасного коригування (збільшення до фактичних потреб) обсягів газу за фіксованими цінами для потреб населення і бюджетних установ (див. звернення до Прем’єр-міністра України Шмигаля Д.А.).

«Тепловики скаржаться на порушення домовленостей з боку ГК «Нафтогаз Трейдинг» в частині оперативного та своєчасного коригування обсягів газу 1 та 3 (газ для населення та бюджетних установ) та повного ігнорування звернень щодо застосування фіксованих цін на ці обсяги. Ми розцінюємо це як цінову маніпуляцію та зловживання з боку постачальника газу. І тому в чергове звертаємось до керівництва держави з вимогою оперативно врегулювати ситуацію, щоб не допустити припинення опалення в період опалювального сезону або зниження відпуску теплової енергії до рівня технологічної броні чи зниження його якості для споживачів», — зазначив Арсентій БЛАЩУК, Президент МА «Укртеплокомуненерго».
Міжгалузева асоціація «Укртеплокомуненерго» вкотре закликає Офіс Президента України, Уряд, Міністерство енергетики, Мінрегіон та керівництво НАК «Нафтогаз України» своєчасно врегулювати проблему та відкоригувати в угодах з тепловиками надані обсяги газу за фіксованими цінами згідно з фактичними потребами у жовтні та грудні та до кінця опалювального сезону, аби не спричинити банкрутство підприємств та не допустити відключення опалення чи погіршення його якості через нестачу газу за фіксованими цінами.


Адреса:

03035, місто Київ, Солом’янська площа, 2, оф. 803
+38 (044) 248-80-05

+ 38 (044) 248-80-29

http://mautke.com.ua

utke@i.ua

Розташування





Слідкуйте за нашою діяльністю



All Rights Reserved. Powered by IT.WebKey.One and Make2Web