Умови постачання газу для ТКЕ мають бути закріплені законодавчо — cлухання Комітету ВРУ з питань енергетики та ЖКП

273111268_157656423273823_8739941994177468397_n-1280x781.jpg

У Комітеті з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Верховної Ради України 3 лютого була розглянута головна проблема теплопостачальників у цьому опалювальному сезоні — нестача лімітів газу за фіксованою ціною 7,42 грн/м³ та перехід 6-ти підприємств на страховий механізм закупівлі газу від постачальника «останньої надії» (ПОН), за яким ціна на газ вища у 5,5 разів.
У слуханнях взяли участь представники МА «Укртеплокомуненерго», теплопостачальних підприємств, ГК «Нафтогаз Трейдинг», Мінрегіону, НКРЕКП, АМКУ та Асоціації міст України.

Меморандумом про взаєморозуміння, який був укладений на початку опалювального сезону, держава гарантувала забезпечення підприємств теплокомуненерго (ТКЕ) газом за фіксованою ціною, аби втримати зростання тарифів на тепло для населення на тлі безпрецедентно високих цін на газ. Недосконалість механізму визначення обсягів газу ГК «Нафтогаз Трейдинг» призвела до того, що за результатами роботи у жовтні-грудні 2021 року шість міст не отримали достатні обсяги газу за фіксованими цінами, не змогли розрахуватися за додаткові обсяги за ринковими цінами та з 1 січня закуповують газ на умовах ПОН. Ці умови діятимуть до 1 березня, після чого питання теплопостачання цих міст лишається відкритим.
Як приклад, КП «Харківські теплові мережі» в січні на умовах ПОН використало газу на 4,8 млрд грн. Різниця між ціною ПОН та фіксованою ціною ГК «Нафтогаз Трейдинг» за цей час склала 3,6 млрд. грн. Джерела для компенсації цієї різниці у Харкова немає. Та ж проблема і в прифронтового Лисичанська та ще 4-х міст.
Як зазначив віце-президент МА «Укртеплокомуненерго» Сергій ДУНАЙЛО, за результатами січня-лютого на ПОН можуть опинитися набагато більше теплопостачальників. «Ще на початку літа Асоціація від імені теплопостачальників наполягали на внесенні змін до типових договорів ГК «Нафтогаз Трейдинг». Однак ці зміни не були внесені, газопостачальник самостійно визначив обсяги і здебільшого відмовляється коригувати їх в договорах. Йдеться про ознаки порушення антимонопольного законодавства з боку газопостачальника та дискримінацію теплопостачальників», — підкреслив Сергій ДУНАЙЛО.
Президент МА «Укртеплокомуненерго» Арсентій БЛАЩУК у ході обговорення налогосив: теплопостачальникам потрібні гарантії того, що після завершення опалювального сезону вони зможуть почати готувати мережі й обладнання до наступного, а не боротись з арештованими рахунками через борги. «Найбільш очікуваними рішеннями з боку теплоенергетиків на сьогодні є мораторій на ПОН під час опалювального сезону, перерахунок з боку ГК «Нафтогаз Трейдинг» обсягів газу за фіксованою ціною відповідно до реальних обсягів, а також надання ТКЕ можливості купувати газ українського видобутку», — сказав Арсентій БЛАЩУК.
«Сьогодні всі пересвідчилися, наскільки глибока й системна криза в галузі теплопостачання. Також очевидно, що на державному рівні немає стратегії її вирішення. Фактично тепловики лишилися сам на сам зі своєю проблематикою. У стосунках НАК «Нафтогаз» і ТКЕ немає формального арбітра. Тому вкрай важливо окреслити проблеми і врегулювати їх на рівні уряду та законодавства про ринок природного газу й забезпечити справедливі та рівні умови роботи», — зазначив Олексій КУЧЕРЕНКО, перший заступник голови Комітету ВРУ з питань енергетики та житлово-комунальних послуг.

Адреса:

03035, місто Київ, Солом’янська площа, 2, оф. 803
+38 (044) 248-80-05

+ 38 (044) 248-80-29

http://mautke.com.ua

utke@i.ua

Розташування





Слідкуйте за нашою діяльністю



All Rights Reserved. Powered by IT.WebKey.One and Make2Web