МА “Укртеплокомуненерго” надала Уряду пропозиції щодо сталої роботи теплопостачальників після оголошення “Нафтогазом” нових цін на газ

285390915_180998184272980_8591181540637527825_n.jpg

Міжгалузева асоціація “Укртеплокомуненерго” надала Уряду три сценарії врегулювання кризи в тепловій галузі, спричиненої підвищенням цін на газ та закликала не допустити банкрутства та поглинання підприємств газопостачальником.

Згідно з цінами, доведеними ГК “Нафтогаз Трейдинг” до теплопостачальних підприємств, ціна газу для виробництва теплоенергії для потреб населення з 1 червня 2022 року зростає в 3,9 разів. Оскільки в структурі вартості 1 Гкал газова складова в середньому складає 80%, то тариф на теплоенергію для населення відповідно зросте щонайменше втричі і становитиме понад 5 тис. грн/Гкал (без урахування зміни інших складових). Нагадаємо, сьогодні середня вартість 1 Гкал в Україні становить 1677,08 грн/Гкал (з ПДВ).
При цьому тариф на теплову енергію для населення буде вищим, ніж тариф для бюджетних установ та релігійних організацій А тариф на тепло для категорії “інші споживачі”, зокрема і для приватних закладів освіти, творчих спілок, закладів фізкультури та спорту буде вищим ніж тариф для населення, бюджетних установ та релігійних організацій.

Постановою КМУ від 29.04.2022 № 502 органам, уповноваженим встановлювати тарифи, рекомендовано протягом дії воєнного стану в Україні не підвищувати тарифи на теплову енергію (її виробництво, транспортування та постачання), у тому числі тарифи на теплову енергію, вироблену з використанням альтернативних джерел енергії, послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води для населення та застосовувати їх до споживача (населення) на рівні тарифів, що застосовувалися станом на 24 лютого 2022 року. Разом з тим, практична реалізація цього рішення вимагає джерел компенсації різниці між економічно обґрунтованими тарифами на теплову енергію та тарифами, що застосовуватимуться до населення на рівні минулого опалювального сезону.
На сьогодні, у відповідності до Закону України «Про ціни і ціноутворення», обов’язок відшкодувати різницю в тарифах покладається на органи місцевого самоврядування за рахунок коштів місцевих бюджетів. Однак дієвого законодавчого механізму компенсації цієї разниці в тарифах наразі немає. Відтак, підприємства ТКЕ не в змозі закупити газ для поточних потреб і майбутнього опалювального сезону.
На розгляд КМУ МА “Укртеплокомуненерго” подала три сценарії врегулювання кризи (інформація в повному обсязі – у листі-зверненні Асоціації до КМУ №26 від 30.05.2022р.), які під час дії воєнного стану в Україні дозволять втримати під контролем критичну інфраструктуру та задовольнити попит на тепло. /div>
Нагадаємо, газопостачальник в умовах воєнного стану та мораторію на підвищення тарифів надіслав тепловикам нові ціни на газ, які майже в 4 рази вищі тих, що були вставновлені на минулий опалювалювальний сезон. З такими цінами газу вартість 1 Гкал тепла становить більше 5 тис. грн. Джерела компенсації шалених втрат на різниці в тарифах наразі невизначені.
МА “Укртеплокомуненерго” у своєму зверненні пропонує Уряду три сценарії врегулювання кризи, які під час дії воєнного стану в Україні дозволять втримати під контролем критичну інфраструктуру та задовольнити попит на тепло за тарифами попередніх опалювальних періодів.
???? Згідно з першою пропозицією ціни на газ для підприємств теплокомуненерго (ТКЕ) лишаються на рівні минулого опалювального сезону, а різниця в тарифах з державного бюджету компенсується напряму НАК “Нафтогаз України”.
???? Друга пропозиція базується на поетапності розрахунку ТКЕ за газ: теплопостачальники сплачують за вартість газу за ціною 7 583,89 грн./тис.м³ блакитного палива до визначеного угодою з газопостачальником терміну, а решту 21 807,66 грн./тис.м³ — після отримання компенсації різниці між економічно обґрунтованими і поточними тарифами на теплову енергію у строк не більше 5 банківських днів після отримання компенсації
???? Третя пропозиція – впровадження державного регулювання цін на природний газ, що постачає ГК «Нафтогаз Трейдинг» для ТКЕ і компенсація різниці в ціні на газ з державного бюджету на поточний рахунок постачальника із спеціальними обов’язками (ПСО). Для цього НАК «Нафтогаз України» в особі ТОВ ГК «Нафтогаз Трейдинг» укладає договори на постачання природного газу теплопостачальним підприємствам на виробництво теплової енергії для всіх категорій споживачів як ПСО. Трирічні договори на постачання природного газу, які діють на сьогодні, припиняють свою дію.
Усі три пропозиції передбачають відтермінування оплат реструктуризації боргу (якщо вони є) та припинення виконавчих впроваджень та дій за попередніми боргами до скасування воєнного стану в Україні.
“Не можна допустити зупинки підприємств через амбітні бажання “Нафтогазу” надприбутків за рахунок необґрунтованого та розрахунково не підтвердженого підвищення ціни природного газу для ТКЕ. В умовах війни така здирницька практика газопостачальника, що продовжує приховувати реальну собівартість газу вітчизняного видобутку, виглядає як спланована акція захоплення контролю над підприємствами теплопостачання”, – підкреслив Президент МА “Укртеплокомуненерго” Арсентій БЛАЩУК.

Адреса:

03035, місто Київ, Солом’янська площа, 2, оф. 803
+38 (044) 248-80-05

+ 38 (044) 248-80-29

http://mautke.com.ua

utke@i.ua

Розташування





Слідкуйте за нашою діяльністю



All Rights Reserved. Powered by IT.WebKey.One and Make2Web