Битва за тепло: Верховна Рада готується дати «зелене світло» захопленню близько 300 підприємств ТКЕ України

289003258_184493983923400_8288259536440682448_n.jpg

Завтра, 18 червня 2022 року Комітет ВРУ з питань енергетики та житлово-комунального господарства розгляне два законопроєкти, які визначать долю опалювального сезону 2022/23 та усієї теплопостачальної галузі на роки.

Наразі на розгляд Комітету надано основну та альтернативну редакції законопроєктів – №7427 («Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання протягом дії воєнного стану та подальшого відновлення») та №7427-1 («Про врегулювання відносин та забезпечення стабільності на ринку природного газу»). Обидві редакції пройшли юридичну експертизу Головного науково-експертного управління ВРУ та отримали відповідні висновки.

Згідно з цими висновками внесений урядом законопроєкт №7427 може призвести до повної монополізації галузі теплопостачання, економічної дискримінації територіальних громад та їх теплопостачальників. Законопроєкт є відверто лобістським в інтересах НАК «Нафтогаз», антиконституційним та не відповідає вимогам антимонопольного законодавства. На практиці це означає поглинання майнових комплексів підприємств ТКЕ державним газовим монополістом.
МА «Укртеплокомуненерго» вже неодноразово виступала проти монополізації галузі ТКЕ, адже це повністю суперечить європейській моделі побудови відносин у енергетичній сфері. Асоціація також зверталась до органів центральної влади із пропозиціями щодо вдосконалення законопроєкту.
Тому МА «Укртеплокомуненерго» спільно з депутатами Верховної ради України долучились до розробки альтернативного проєкту закону 7427-1. Його мета – знайти прийнятний для всіх учасників ринку механізм врегулювання відносин у сфері ТКЕ та на ринку природного газу, зберегти теплоенергетичні підприємства та забезпечити стале проходження опалювального сезону 2022-2023. Він не містить норми про поглинання, а пропонує встановлення паритетних, прийнятних для усіх сторін відносин на ринку газу, що регулюються за участю держави.
«Наша мета – забезпечити теплом українців у найскладнішу зиму за весь період незалежності. Тому ми об’єднуємо зусилля з органами місцевого самоврядування, депутатами ВРУ, теплопостачальниками та усією проєвропейськи налаштованою українською спільнотою, щоб не допустити ганебного зловживання воєнним станом з боку державного газового монополіста НАК «Нафтогаз». Під риторикою врегулювання енергетичної кризи насправді – неприховане бажання контролювати весь теплоенергетичний сектор. Дивно, але той, хто має захищати інтереси споживачів, використовує такий складний для України час для фінансових зловживань, власного збагачення та навмисно створює передумови для руйнування галузі ТКЕ. Чого тільки варті лише закупівлі броньованих Land Cruiser за мільйони доларів та скандали через купівлю люксових автівок топ-менеджерами державного підприємства. Очевидно, апетити зростають», – зазначив Президент МА «Укртеплокомуненерго» Арсентій БЛАЩУК.
МА «Укртеплокомуненерго» висловлює сподівання, що на завтрашньому засіданні профільний комітет буде керуватися інтересами місцевих громад та їх теплопостачальників та забезпечить прийняття збалансованого законопроєкту.

Адреса:

03035, місто Київ, Солом’янська площа, 2, оф. 803
+38 (044) 248-80-05

+ 38 (044) 248-80-29

http://mautke.com.ua

utke@i.ua

Розташування





Слідкуйте за нашою діяльністю



All Rights Reserved. Powered by IT.WebKey.One and Make2Web