МА «Укртеплокомуненерго» закликає уряд негайно врегулювати фінансово-економічні взаємовідносини газо- і теплопостачальників для уникнення перебоїв з опаленням в українських містах

Протягом другого півріччя 2022 р. та січня 2023 р. до підприємств теплопостачання постійно надходять листи-вимоги від постачальника природного газу ГК ТОВ «Нафтогаз Трейдинг» щодо термінового погашення заборгованості за спожитий природний газ відповідно до укладених договорів.

Як приклад, в кінці грудня КП «Новоград-Волинськтеплокомуненерго» отримало вимогу від ТОВ «ГК «Нафтогаз Трейдинг» терміново сплатити 2,9 млн грн за спожитий газ для потреб централізованого опалення. «В іншому випадку Компанія (Нафтогаз Трейдинг – Прим.) вимушена буде скористатись своїм правом припинити постачання газу шляхом виключення споживача (КП “Новоград-Волинськтеплокомуненерго” – Прим.) з реєстру споживачів», – йдеться у повідомленні газопостачальника за підписом т.в.о. генерального директора Сергія Бєляєва. Окремим пунктом зазначено, що «… за наслідки “Нафтогаз Трейдинг” відповідальності не несе».
Станом на 01.01.2023 р. сума коштів різниці в тарифах на теплову енергію, яку держава не компенсувала підприємствам ТКЕ (у т.ч. КП «Новоград-Волинськтеплокомуненерго»), дорівнює або суттєво перевищує їх заборгованість за спожитий природний газ. Саме ці кошти є джерелом погашення боргу перед ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» (Законом України від 29.07.2022 № 2479 введено мораторій на підвищення тарифів на теплову енергію протягом дії воєнного стану та шести місяців після його відміни. Статтею 2 цього Закону суб’єктам господарювання, що здійснюють виробництво та/або транспортування, та/або постачання теплової енергії і надають послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води, щодо яких запроваджено мораторій згідно з частиною першою статті 1 цього Закону, гарантовано отримання компенсації заборгованості з різниці в тарифах на відповідні послуги – Прим.).
Незважаючи на відсутність компенсації з боку держави, ТОВ «ГК «Нафтогаз Трейдинг» розпочало стягнення коштів з поточних рахунків теплопостачальників шляхом так званого безспірного списання, відповідно до трьохстороннього договору між обслуговуючим банком, підприємством ТКЕ та постачальником газу. Фактично, через відсутність компенсації державою різниці в тарифах, з боку «Нафтогаз Трейдинг» проводиться повне блокування рахунків та роботи теплопостачальних підприємств. Це не дозволяє останнім в повному обсязі забезпечувати технологічний процес – закуповувати електроенергію, вугілля, холодну воду, матеріали тощо. Поміж тим, ще до початку опалювального сезону в умовах повномасштабної війни держава гарантувала компенсацію різниці в тарифах на газ та тепло через дію мораторію на підвищення цін на централізоване опалення. Однак, станом на 1 січня 2023 року цієї компенсації жодне теплокомуненерго не отримало. На фоні стрімкого зростання дебіторської заборгованості за тепло, підприємства ТКЕ неспроможні самостійно погасити борги за газ за рахунок тарифу.
“Тепловики обурені цією ситуацією. Їх знову заганяють в глухий кут без розподілу відповідальності перед кінцевим споживачем – пересічним українцем, в країні якого вже майже рік триває повномасштабна війна”, – прокоментував ситуацію Президент МА «Укртеплокомуненерго» Арсентій БЛАЩУК.

МА «Укртеплокомуненерго», яка об’єднує найбільші українські підприємства комунальної теплоенергетики усіх регіонів України, надала уряду пропозиції щодо внесення змін до чинних договорів та нормативно-правових актів, які убезпечать українців від перебоїв теплопостачання цієї зими (повний текст звернення та пропозицій стосовно змін розміщено нижче).

Звернення №01 від 04.010.2023р. до Прем’єр-міністра України Шмигаля Д.А. з приводу різниці в тарифах
Звернення №46 від 22.11.2022р. до Прем’єр-міністра України Шмигаля Д.А. щодо змін до ПКМУ 812
Відповідь Мінрегіону на звернення МА Укртеплокомуненерго

Адреса:

03035, місто Київ, Солом’янська площа, 2, оф. 803
+38 (044) 248-80-05

+ 38 (044) 248-80-29

http://mautke.com.ua

utke@i.ua

Розташування





Слідкуйте за нашою діяльністю



All Rights Reserved. Powered by IT.WebKey.One and Make2Web