МА «Укртеплокомуненерго» закликала уряд захистити тепловиків від незаконного тиску з боку газопостачальника та повернути різницю в тарифах, щоб українські міста могли як слід підготуватися до зими

Підприємства теплокомуненерго (ТКЕ), які є об’єктами критичної інфраструктури, стурбовані безпрецедентно жорсткою політикою ТОВ «ГК «Нафтогаз Трейдинг» щодо примусового судового стягнення грошових коштів, забезпечених державними гарантіями відповідно до Закону України «Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання під час дії воєнного стану та подальшого відновлення їх функціонування» від 29.07.2022 № 2479-ІХ (далі – Закон № 2479). Теплопостачальники вбачають у цьому свідомий тиск в умовах підготовки до опалювального сезону 2023-2024.

У 2021-2022 роках між Урядом, профільними міністерствами, НАК «Нафтогаз України», Асоціацією міст України та Конгресом місцевих та регіональних влад було укладено Меморандуми про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та гарячої води для стабільного проходження опалювальних періодів. З одного боку органи місцевого самоврядування з жовтня 2021 року не підвищували тарифи на опалення та гаряче водопостачання для населення. З іншого – держава взяла на себе зобов’язання вчасно компенсувати різницю в тарифах між економічно обґрунтованими та фактичними. Втім, тепловики й досі не отримали компенсацію навіть за 2022 рік. Без врахування 2023 року, держава заборгувала тепловикам близько 28 млрд грн.
Це стало основною причиною зростання заборгованості підприємств ТКЕ за спожитий газ. В свою чергу ТОВ “ГК «Нафтогаз Трейдинг” відповідно до Закону № 2479 є учасником процедури врегулювання заборгованості. Газопостачальник розпочав свідомий тиск на підприємства ТКЕ, розгорнувши масову претензійно-позовну роботу. Звернення до суду з вимогою стягнути заборгованості за природний газ за період з 01.06.2021р. — 2022/2023 рр. вже подані щодо теплопостачальників Луцька, Тернополя, Івано-Франківська та ін.
Зволікання з компенсацією різниці в тарифах призведе до зриву опалювального сезону 2023-2024 рр. та критичного дефіциту фінансових ресурсів для закупівлі газу. У зв’язку з цим МА «Укртеплокомуненерго» звернулась до Прем’єр-міністра України Дмитра ШМИГАЛЯ (див. текст звернення) з проханням негайно втрутитись в ситуацію та заборонити ТОВ «ГК «Нафтогаз Трейдинг» примусове стягнення заборгованості до моменту вирішення питання компенсації з різниці в тарифах. Окрім цього, в зверненні наголошується гостра потреба галузі в поверненні державного боргу з компенсації різниці в тарифах на послуги з постачання теплоенергії та гарячої води не пізніше початку опалювального сезону 2023-2024 рр.
«Теплова галузь опинилась в абсурдній небезпечній ситуації. Масштабні руйнування внаслідок воєнних дій, цілеспрямоване знищення ворогом об’єктів критичної інфраструктури, потреба у відновленні обладнання до початку нового опалювального сезону – це та реальність, в якій зараз працюють тепловики. І зараз ця надзвичайно складна ситуація посилюється внутрішніми факторами – фінансовим та адміністративним тиском з боку комерційного газопостачальника та невиконанням фінансових зобов’язань з боку держави. Підприємства ТКЕ накопичують борги за газ, бо більше двох років не отримують обіцяну компенсацію різниці в тарифах. А в результаті внутрішніх проблем регулювання галузі маємо великі ризики стабільного теплопостачання взимку для споживачів. Очевидно, що зараз усі зусилля підготовки до нового опалювального сезону всіх учасників процесу мають бути зосереджені саме на тому, як забезпечити людей стабільним теплом в непередбачуваних умовах. І сподіваємось на прийняття урядом ефективних дієвих рішень, які дадуть змогу тепловикам виконати свої першочергові зобов’язання перед споживачами”, – підкреслив Арсентій Блащук, Президент МА «Укртеплокомуненерго».

Адреса:

03035, місто Київ, Солом’янська площа, 2, оф. 803
+38 (044) 248-80-05

+ 38 (044) 248-80-29

http://mautke.com.ua

utke@i.ua

Розташування





Слідкуйте за нашою діяльністю



All Rights Reserved. Powered by IT.WebKey.One and Make2Web