Асоціація «Укртеплокомуненерго» пропонує Кабміну застосовувати систему розподілу коштів виключно до тих підприємств, борг яких за спожитий природний газ перевищує різницю у тарифах

«Міжгалузева асоціація «Укртеплокомуненерго» позитивно оцінює запропоновані Кабінетом Міністрів низку системних рішень на ринку газу, які стосуватимуться виробників тепла для населення, бюджетних установ та промисловості, у тому числі законодавчі ініціативи щодо скасування договірного списання коштів на користь ТОВ «ГК «Нафтогаз Трейдинг»», — повідомляє Президент Асоціації Арсентій Блащук.

За його словами запропонована система розподілу коштів, що надходять на рахунки підприємств ТКЕ (65% – ТОВ «ГК «Нафтогаз Трейдинг», 35% – залишається у розпорядженні підприємств), яку озвучив Віце-прем’єр-міністр – Міністр відновлення, розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков за результатами засідання Конгресу місцевої та регіональної влади під головуванням Президента України Володимира Зеленського, значно покращить фінансовий стан підприємств теплопостачання і відповідно стан розрахунків у галузі ТКЕ. (див. офіційну сторінку у Facebook)

«Але звертаємо увагу на те, що підприємства ТКЕ застосовують тарифи, які на 30-35% нижчі за економічно обґрунтовані. Таким чином, запропоновані Кабміном 35%, які мають залишатися у розпорядженні підприємств, реально становлять 20-25% економічно обґрунтованого тарифу, а відповідно і фактичної потреби у фінансуванні», — зазначає Президент Асоціації Арсентій Блащук.

Таким чином, застосування економічно необґрунтованих тарифів веде до накопичення різниці в тарифах, впевнені в Асоціації «Укртеплокомуненерго», компенсація якої була гарантована Державою відповідно до Закону України №2479-ІХ «Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання під час дії військового стану та подальшого відновлення їх функціонування», але яка станом на сьогодні поки що не профінансована.

При цьому, Асоціація «Укртеплокомуненерго» раніше пропонувала і нині пропонує Уряду, застосовувати зазначену систему розподілу коштів виключно тільки для тих підприємств, борг яких за спожитий природний газ перевищує різницю в тарифах на теплову енергію, розраховану та затверджену у відповідності до чинного законодавства.

У разі перевищення заборгованості з різниці в тарифах над боргом за спожитий природний газ, відповідні підприємства ТКЕ мають отримати всі 100% коштів у своє розпорядження з метою недопущення подвійного фінансування ТОВ «ГК «Нафтогаз Трейдинг» (компенсація різниці у тарифах та списання 65%) та фінансового оздоровлення галузі, — загалом впевнені в Асоціації «Укртеплокомуненерго».

Нагадаємо, що, за словами Віце-прем’єр-міністра — Міністра відновлення, розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Кубракова, заборгованість підприємств ТКЕ за газ становить майже 100 млрд. грн., і причиною її виникнення є невідповідність нинішніх тарифів на тепло, рівень яких зафіксовано мораторієм на підвищення тарифів і поточними цінами на природний газ.

«В результаті підприємства ТКЕ не можуть розрахуватись за спожитий газ, не можуть акумулювати фінансовий ресурс для проведення ремонтів. Все це разом створює загрози для своєчасного старту опалювального сезону», — заявив Олександр Кубраков під час засідання Конгресу 30 липня 2023 року у місті Івано-Франківськ.

Адреса:

03035, місто Київ, Солом’янська площа, 2, оф. 803
+38 (044) 248-80-05

+ 38 (044) 248-80-29

http://mautke.com.ua

utke@i.ua

Розташування





Слідкуйте за нашою діяльністю



All Rights Reserved. Powered by IT.WebKey.One and Make2Web